Zuid-Afrikaanse Markt

Vat ’n blaaskans en neem tussen de shows door even de tijd om de Zuid-Afrikaanse markt te bezoeken. Bij de stand van African Wines kun je exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen proeven, allemaal met een bijzonder verhaal. De deskundigen van Strauss & Co zijn aanwezig om jouw Zuid-Afrikaanse kunstwerken te taxeren. Wie weet is dat schilderij van oumagrootjie wel een echte Irma Stern? En de markt heeft nog veel meer verrassingen voor je in petto. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende standhouders. Sien jou daar!
 

African Wines presenteert de beste wijnen uit Zuid Afrika van onafhankelijke wijnmakers en wijnproducenten die duurzaamheid, ecologische landbouw en vooral maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. De wijnselectie bestaat uit een verzameling bijzondere wijnen met hoge kwaliteit in elke prijsklasse. Een nieuwe generatie wijnmakers is opgestaan. Zij focussen niet alleen op het maken van een mooie wijn, maar geloven ook in het (uit)dragen van verantwoordelijkheid voor de gemeenschap, de natuur en cultuur van Afrika. African Wines zal Nederland met hen laten kennismaken. U geniet van heerlijke wijn en geeft iets terug aan de gemeenschap.

In 2016 werd het horecagezin D’Alba verliefd op Zuid-Afrika en Zuid-Afrikaanse wijn, nadat Belinda D’Alba haar hart al eerder aan het land had verloren. Bij het bezoeken van diverse toprestaurants rond Kaapstad leerden zij in 2016 topsommelier Pardon Taguzu kennen, een van de ‘Zim Somms’, protegees van de beroemde Master of Wine Jancis Robinson. Samen met hem begonnen zij hun ‘joint adventure’: African Wines. Hun missie: de import van bijzondere Zuid-Afrikaanse wijnen, van wijnhuizen met een bijzondere maatschappelijke betrokkenheid: Enjoying Wine & Giving Back!

Pardon Taguzu is een van de Zim Somms, de getalenteerde sommeliers die afkomstig zijn uit Zimbabwe. Zij kwamen zonder noemenswaardige wijnkennis naar Zuid-Afrika op zoek naar een beter leven en hebben daar razendsnel carrière gemaakt in de toonaangevende wijn- en gastronomie-scene. Pardon maakt ook zijn eigen wijn, een prachtige Colombard.

Het verhaal van de Zim Somms en specifiek hun ‘partner in wine’ Pardon Taguzu is voor de familie D’Alba een prachtig voorbeeld van hoe je je dromen kunt verwezenlijken en anderen kunt helpen en inspireren om hetzelfde te doen. Zij steunen de Health Promotors, de Dreamcatcher Foundation en vele andere initiatieven in Zuid-Afrika. Zij werken samen met 20 bijzondere Zuid-Afrikaanse wijnhuizen en importeren hun wijnen exclusief voor de Nederlandse markt onder het motto: Let’s make a difference together!

African Wines vertegenwoordigt de volgende Zuid-Afrikaanse wijnhuizen:

 • Aslina Wines – Ntsiki Bayele
 • Black Elephant Vintners & Co
 • Dalla Cia Wine & Grappa
 • Druk My Niet Wines
 • Fryer’s Cove Vineyards
 • Kloovenburg Wine & Olive Estate
 • Kumusha Wines – Tinashe Nyamudoka
 • Kyburg Boutique Wines
 • La Chataigne Wines
 • Lithos Wine Farm
 • Mosi Wines – Joseph T. Dhafana
 • Nitida Wines
 • Owners Reserve – Pardon Taguzu
 • Painted Wolf Wines
 • Paserene Wines
 • Piekenierskloof Wine Farm
 • Renosterbos Wines
 • The Garajeest – Callan Williams

’n Klontjie botter en ’n snuffie sout, ’n knertsie brandewyn hier en ‘n glasie doepa daar… Allerlei bestanddele word bymekaar geklits tydens ’n AFRIKOS KOOKWORKSHOP! Geniet saam van die bereiding (en eet!) van tradisionele treffers soos bobotie, soetpatats en malvapoeding!

AfriKos bied jou ook SPESERYE en RESEPTE vir bobotie en piesangslaai, en BRAAISOUT vir die naweek se braai!

Kom kuier by die AfriKos-stalletjie, neem deel aan AfriKos se BOEREKOS VASVRAWEDSTRYD en maak kans op ‘n lekker prys!

Op zondag verzorgt André Koning de slotbraai van het Festival voor het Afrikaans. Op zaterdag is hij aanwezig op de Zuid-Afrikaanse markt met zijn zelfgemaakte biltong en droëwors.

Wat begon als een hobby, is inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf waar Zuid-Afrikanen, Namibiërs, Zimbabwanen, Engelsen en ook Nederlanders graag hun boerewors, biltong, chili-biltong en droëwors bestellen.

Over de kwaliteit bestaat geen twijfel. Alles wordt hygiënisch bereid. De Boereworskoning gebruikt alleen topkwaliteit vlees en de allerbeste kruiden. André heeft zijn eigen recepturen voor de specerijen, zonder MSG of gluten.

De producten van de Boereworskoning worden inmiddels geserveerd in verschillende Nederlandse restaurants.

Info: http://www.boerewors.nl/

De Zuid-Afrikaanse keuken is net als een safari in Afrika: vol avonturen voor wie het aandurft. Ontdek zelf de verrassingen van deze regenboog cuisine. Proef de zon in fruitige dranken en toetjes en geniet van biltongtaartjes. Ontdek Maleise invloeden in de zomer-bobotie en laat je opwarmen door de pittige kerriegerechten in de winter. Natuurlijk ontbreekt er geen recept voor een echte Zuid-Afrikaanse ‘braai’, want barbecueën is belangrijk in Zuid-Afrika.
De rijke culinaire erfenis van de regenboog cuisine zit vol verrassende smaken. Laat je meenemen door dit receptenboek op een culinaire Zuid-Afrikaanse smaak-safari.

Over de auteur: Marika Rentier is geboren en opgegroeid in Mpumalanga (‘waar de zon opkomt’). Daarna heeft ze zeven jaar in Kaapstad gewoond, waar ze tussen Maleise vrienden van de bokaap kennis maakte met de Kaapse keuken. Nu woont ze in Nederland. “Genieten van heerlijk Zuid-Afrikaans eten is voor mij een manier om de overgang van het warme zuiden naar het barre Nederland te ‘overleven’. Mijn passie voor wie koken en mijn passie voor fotografie heb ik gecombineerd in dit boek vol heerlijke recepten die het beste van Zuid-Afrika in je keuken brengen.

OOG VOOR AFRIKA is hét reistijdschrift over Afrika

De mooiste reizen en herinneringen
OOG VOOR AFRIKA neemt je in woord en veel verrassend beeld mee langs de mooiste routes, plekken, lodges, avonturen en mensen in Zuidelijk, Oost- en West-Afrika.

Wat maakt OOG VOOR AFRIKA uniek?

 • Het is het enige reistijdschrift in de Nederlandse taal over Afrika.
 • Wij leven en reizen zelf in Zuid-Afrika. De avonturen die wij en onze reporters door heel Afrika beleven, zijn ook voor jou bereikbaar.
 • We zoeken voor jou de mooiste plekken, jij hoeft alleen nog te boeken.
 • De beste reisaanbiedingen van onze adverteerders zijn voor jou!
 • We ontmoeten de meest interessante avonturiers. Hun verhaal is voor jou!
 • We werken samen met adverteerders die Afrika als hun broekzak kennen en hun kennis willen delen met jou.

Kortom: Wij💋Afrika 🌍 en brengen het op papier en digitaal bij jou thuis.

OOG VOOR AFRIKA verschijnt drie keer per jaar. Een kennismakingsabonnement voor drie nummers kost € 15. Losse nummers zijn voor € 6,95 verkrijgbaar in de tijdschriftenwinkels en via onze webshop op www.oogvoorafrika.nl.

De vijftiende editie die tijdens het Festival voor het Afrikaans verkrijgbaar is voor € 6,95 is een ode aan Nelson Mandela en zijn Zuid-Afrika. Je kunt hier alvast een voorproefje nemen: https://joom.ag/ozEY.

Strauss & Co is een internationaal gerenommeerd veilinghuis dat gespecialiseerd is in werk van Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Tijdens Festival voor het Afrikaans kunt u niet alleen luisteren naar een lezing over moderne Zuid-Afrikaanse kunst en de contacten van Zuid-Afrikaanse kunstenaars met Nederland. U kunt ook uw eigen Zuid-Afrikaanse kunstwerken door de deskundigen van Strauss & Co laten taxeren. Onze eigen Zuid-Afrikaanse versie van Tussen Kunst & Kitsch dus! Heeft u een beeldje van Anton van Wouw of een schilderij van Pieter Wenning, Frans Oerder of JH Pierneef waarvan u wilt weten wat het waard is? Of vermoedt u dat dat schilderij dat iemand u heeft nagelaten, best wel eens van Irma Stern, Maggie Laubser of Ernest Mancoba zou kunnen zijn? Breng het dan mee naar theater De Brakke Grond en laat de deskundigen van Strauss & Co ernaar kijken.

Meer informatie: https://www.straussart.co.za/

Ernest Mancoba, Woman, 1989, kleurenlithografie, nr. 49/120, 40 x 32 cm
Irma Stern, Dahlia’s, 1947, olieverf op doek, 96 x 84 cm
Anton van Wouw, Boesman Jagter, 1903, brons met een bruin patina, gemonteerd op een houten voetstuk, hoogte: 49,5 cm excl. voetstuk
Jacob Hendrik Pierneef, Jonkershoek, Stellenbosch met die tweelingpieke in die agtergrond, 1928, olieverf op doek, 73,5 x 100,5 cm

Er wordt gezorgd voor veilige opslag, zodat u met een gerust hart ook de rest van het festival kunt bijwonen. Festival voor het Afrikaans en Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade aan uw eigendommen. Heeft u vragen over dit onderdeel van het festivalprogramma? Neem dan contact op via info@festivalvoorhetafrikaans.nl.

Siyabonga, in 2005 opgericht door Fred Koorn, houdt zich bezig met de import van artikelen uit Zuid-Afrika. Iedereen die wel eens in Zuid-Afrika geweest is, zal enthousiast vertellen over de schoonheid van het land, de aardige mensen en de geweldige natuur. Souvenirs of cadeaus uitzoeken is een feest omdat er zulke prachtige dingen gemaakt worden en te koop zijn. De positieve reacties op die cadeaus en de herhaalde verzoeken om bij een volgend bezoek aan Zuid-Afrika spulletjes mee te nemen hebben ertoe geleid het bedrijf te starten. 

Siyabonga is constant op zoek naar nieuwe artikelen die in elk huis passen. Iedereen, van groot tot klein, moet ervan kunnen genieten. Het aanbod varieert van exclusieve interieuraccessoires als handgemaakte houten schalen, prachtige foulards en sierkussens, tot hebbedingetjes als sleutelhangers van ijzerdraad bewerkt met kralen in de vorm van diverse beesten. Sieraden, schattige fotolijstjes en kinderbestekjes zijn andere producten. 

Vrijwel alle producten komen uit werkgelegenheidsprojecten op het platteland. Door aankoop van de producten draagt u bij aan een beter leven voor de makers ervan. Alle projecten worden door Siyabonga bezocht en de arbeidsomstandigheden zijn goed. De medewerkers verdienen een goed salaris, worden niet onderbetaald en uiteraard vindt er geen kinderarbeid plaats. In augustus 2008 is Fred Koorn toegelaten als Individual Associate van de WFTO (voorheen IFAT), de Internationale Fair Trade Organisatie. In januari 2017 is hij gepromoveerd tot officieel en erkend lid van dezelfde organisatie. P(eople) P(lanet) and P(rofit) moeten de belangrijkste uitgangspunten zijn bij zakendoen. 

Nog even over de naam. “Siyabonga” betekent letterlijk “wij danken u” in het Zoeloe.

Wie ben ik?

Ik ben opgegroeid in Witrivier, op een steenworp afstand van het Krugerpark. Zuid-Afrika zit in mijn bloed, dat is terug te zien in alles wat ik maak.

Mijn inspiratie vind ik in de kleurrijke mensen van Zuid-Afrika, niet voor niets de “Rainbow Nation” genoemd.

Twee jaar geleden ben ik, enigszins aarzelend, begonnen met het beschilderen van aardewerken potten en later meubels. Dat vond zoveel bijval dat ik besloot een Facebookpagina onder de naam “Afrikaanse kunst” te beginnen.

In september 2017 mocht ik Zuid-Afrika vertegenwoordigen tijdens de Embassy Festival in Den Haag. Dat was een soort keerpunt, ik durfde verder te kijken dan alleen maar de beslotenheid van ons atelier in Lelystad.

Ik ben mij toe gaan leggen op het maken van beelden, hetgeen een groot succes is.Een eigen website is een logische volgende stap. Onder de naam UBUNTU – KUNST wil ik verder op de ingeslagen weg.

Ubuntu is een humanistische filosofie die draait om toewijding en relaties tussen mensen onderling.

Zonder toewijding kun je geen kunst maken. Kunst komt uit je hart, vanuit je gevoel. Als ik iets maak wat niet goed “voelt”, komt dat niet verder dan ons atelier.

Kunst moet je pakken!


Daleen Stavast

Ubuntu is een (Zuid-)Afrikaans woord met een inspirerende universele betekenis. Een diep besef van onderlinge verbondenheid van mensen met elkaar wordt erdoor uitgedrukt. De identiteit van ieder individu staat niet op zichzelf, de zin en zingeving van het leven evenmin. Het wij waarvan jij deel uitmaakt is bij zingeving van jouw leven voortdurend aanwezig. Een Afrikaans spreekwoord zegt

“Umuntu Ngumuntu Ngabantu – Ik ben omdat wij zijn”

Aartsbisschop Desmond Tutu is – net als Nelson Mandela tijdens zijn leven – in zijn houding en acties voor verzoening door Ubuntu geïnspireerd. Hij benadrukt interconnectedness en heeft daarbij uiteindelijk de mensen wereldwijd op het oog. Ubuntu is een intens besef van verbinding van mensen: de onuitputtelijke bron van medemenselijkheid.

In Nederland wordt de Ubuntu-filosofie onder meer uitgedragen door Ubuntu Society. Ubuntu Society organiseert ieder jaar de Opleiding ‘Ubuntu, Leiderschap en Burgerschap’ inclusief de 8-daagse Ubuntu Studiereis naar Zuid-Afrika. Het doel van deze opleiding is allereerst om fundamentele en onlosmakelijke verbanden tussen persoon, organisatie, samenleving en aarde gezamenlijk te gaan zien en ervaren: Een integrale kijk op samenleven en samenwerken.

In vijf modules van twee dagen zullen we gezamenlijk, als het schillen van de ui, de gelaagdheden van Ubuntu ontdekken, vanuit historisch, filosofisch, wetenschappelijk perspectief maar vooral ook concreet toegepast in de praktijk van alledag. Persoonlijke professionele vraagstukken zullen de rode draad en uitgangspunten vormen van de opleiding.

Door de “kracht van diversiteit” van de deelnemers (deelgevers) te erkennen en te benutten zullen er nieuwe wijsheden ontstaan omtrent vraagstukken die ons allen aangaan. De waarde van de “tussenruimte” in de dialoog zal worden erkend en ervaren. Voor meer info: http://www.ubuntusociety.nl/opleiding-ubuntu-leiderschap

Tijdens de achtdaagse studiereis naar Zuid-Afrika zullen we ons concentreren op de vragen: Wat kunnen wij leren van de essentie van Ubuntu en/in Zuid-Afrika, het land dat verscheurd werd door de apartheid en nu de verbinding en samenhang zoekt in een regenboognatie vanuit het diepgewortelde besef van “interconnectedness”?

De thema’s Historisch belang, Schuld & Vergeving, Ondernemerschap, Taal & Communicatie, Duurzaamheid en Toekomstperspectief zullen we gezamenlijk, in contact met Zuid-Afrikanen, op symbolische locaties onderzoeken, verbonden met jouw eigen zingevingsvraagstuk in werk en leven.

Zelfontplooiing wordt vanaf nu geen doel meer op zich, maar een middel om bij te dragen aan onze familie, organisatie, samenleving en aarde: van deelnemer- naar deelgeverschap! Voor meer info zie: http://www.ubuntusociety.nl/studiereis

Tijdens het Festival voor het Afrikaans is Annette Nobuntu Mul, de oprichter van Ubuntu Society en voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland, persoonlijk aanwezig. Annette is coach, psychotherapeut, opleider, spreker en auteur. Van haar hand verscheen onlangs het boek Opsoek naar Ubuntu. Via persoonlijke ontmoetingen en ontroerende reportages neemt ze u als lezer aan de hand, in een ontdekkingstocht naar de essentie van Ubuntu. Ze spreekt de gevangenbewaarder van president Nelson Mandela, de dochter van aartsbisschop Desmond Tutu en de moordenaars van de studente Amy Biehl, die van verzoening hun levenswerk hebben gemaakt. Ze verbindt die inzichten met westerse alledaagsheden als arbeidsconflicten, familieruzies en echtscheidingen en ze laat op indringende wijze zien hoe waardevol altruïsme, compassie en respect kunnen zijn. Dit boek is voor € 22,50 te koop tijdens het Festival voor het Afrikaans. Je kunt het dan meteen door de schrijfster laten signeren!

Zufrique is afgeleid van drie woorden: “Zuid – Afrikaanse” Boutique. De focus van het merk ligt op kwaliteitsleren levensstijl en reisproducten.

Door de eeuwen heen hebben de Nguni-runderen een integraal onderdeel van het erfgoed van Zuid-Afrika gevormd, daarom vonden we het passend dat het Zufrique-logo de Nguni omvat. Nguni-runderen zijn altijd al een symbool geweest van rijkdom, status, spiritualiteit en macht in Afrika.

UPLIFTING ZUID-AFRIKAANSE VROUW – ÉÉN HANDTAS PER MOMENT

Een actueel en intensief besproken onderwerp is de verheffing en empowerment van vrouwen. Het doet er niet toe vanaf welk continent, etnische achtergrond of economische omstandigheden de vrouwen van vandaag in de problemen komen, ze staan op en geven uiting aan de noodzaak van verandering in alle aspecten van het leven. Vanwege culturele verschillen in verschillende delen van de wereld vereist elke samenleving een unieke behandeling van het opwaarderen van haar vrouwen – en dit kan niet gelden voor de diverse regenboognatie in Zuid-Afrika.

”Wanneer je vrouwen verheft, verhef je een natie”

Verder zetten we ons in voor een ethisch en respectabel arbeidsbeleid, zoals:

 • Geen dwangarbeid
 • Vrijheid van associaties en het recht op collectieve onderhandelingen
 • Veilige en hygiënische werkomstandigheden
 • Geen kinderarbeid
 • Leefbaar loon
 • Geen discriminatie – gelijke kansen op werk
 • Geen buitensporige werktijden
 • Geen harde of inhumane behandeling

Door bovengenoemde principes en principes te ondersteunen, zegt Zufrique, en op zijn beurt onze klanten, “We ondersteunen de kwaliteit van ons milieu en het leven van onze gemeenschappen boven de lagere prijzen van sweat-shop mode”.

 

Het Zuid-Afrikahuis is dé plek voor je literatuur. Naast de bibliotheek en het archief verkoopt de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis ook boeken en dvd’s, zowel nieuw als tweedehands.

De webwinkel is gevuld met nieuwe boeken en een selectie van onze tweedehands-boekencollectie. In het Zuid-Afrikahuis zelf vindt u een kast met veel meer materiaal.

Het Zuid-Afrikahuis kan daarnaast alles voor u bestellen wat in Zuid-Afrika leverbaar is.
 
Dus kom langs in het Zuid-Afrikahuis of in onze webwinkel of op de stand tijdens het Festival voor het Afrikaans!
 
P.S.: De cd’s van de artiesten die aan het festival deelnemen, zijn ook bij de stand van het Zuid-Afrikahuis te koop.