Afrovibes Festival

Van 4 t/m 15 oktober vindt in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht het Afrovibes Festival plaats, met theater, dans, performance en mode uit en over Afrika.

Thema van het festival is dit jaar ‘Vloeibare Sporen’. Het water van de oceanen diende als eeuwenoude trekroute voor handel en het wegvoeren van mensen uit hun gebieden. Maar de oceanen verbinden ook continenten en culturen. Water komt ook voor in genezingsrituelen en ceremonies in veel Afrikaanse culturen om in het reine te komen met het verleden.

Tijdens Afro Vibes zijn verschillende voorstellingen uit Zuid-Afrika te zien. Zoals “If our Ancestors could speak”, waarin de dansers van SboNdaba Dance Company de geschiedenis verkennen van de oudste menselijke bewoners van Zuidelijk Afrika: de Khoisan.

Hun verhaal begint eeuwen geleden in een tijd waarin mensen vrij konden jagen in hun eigen land. Tegen het einde van de 17e eeuw kwam het grootste deel van de Westkaap in Zuid-Afrika onder Nederlandse controle. De Khoisan werden onteigend, uitgeroeid of tot slaaf gemaakt. Ze werden gedwongen om te werken op boerderijen samen met nieuwkomers, slaven die van ver over de oceanen naar de Kaap waren vervoerd.

Dit zijn de voorouders van de gemarginaliseerde mensen in Zuid-Afrika die in barre omstandigheden leven in de Cape Flats en de townships. Armoede viert nog steeds hoogtij onder hen, maar de dansers van SboNdaba Dance Company laten zien dat het veerkrachtige overlevers zijn!